Trinity по-добрият IOTA Wallet

Дойде времето да преминем към по-добрия IOTA портфейл, а именно IOTA Trinity Wallet.
В момента се поддържат мобилни версии за Android и iOS, както и десктоп версии за Windows, MAC и Linux.
В текущата статия ще обясня подробно как да инсталирате новия портфейл под Windows, като за останалите платформи процедурата е почти същата, така че не вярвам да ви затрудни.

Започваме със свалянето на IOTA Trinity Wallet от https://trinity.iota.org/
От менюто избираме download и след това платформата на която ще инсталираме портфейла в нашия случай това е Windows.

 

След като свалянето приключи стартираме приложението и не след дълго се появява следния екран:

Избираме английски, тук вие може да изберете езика който искате, за сега българският не присъства в списъка но се надявам това да се промени скоро.
След избора на език продължаваме напред с натискането на синия бутон Continue отдолу.
Появява се стандартен прозорец Terms & Conditions които ви препоръчвам да прочетете.

При прочит  до края бутона отдолу става активен и сте готови да продължите
с натискане на бутона I accept

Появява се подобен прозорец за Privacy Policy(Правила за Поверителност) които също трябва да приемете.
Както и при предишният екран когато стигнете до края бутонът се актива и може да продължите напред.

Следва генериране на Seed, Seed-a не вашия индтификатор и единственото нещо което трябва да пазите. Много е важно след генератицята му да го запазите на сигурно място защото той е ключа към вашето съкровище. Така изглежда екрана който ви ще ви помогне да го създадете.

Ако вече имате Seed може да натиснете бутона „No, I have one” който ще ви отведе до екран на който да го въведете. Но тъй като генерацията на Seed-a  е  много важна и ако предишният ви Seed не е генериран по възможно най-сигурния начин ви препоръчвам да създадете нов с помощта на Trinity Wallet, тъй като той ползва алгоритъм който гарантира случайна последователност от символи.
Това се постига благодарение на случайно избрани от вас символи които се използват при генерацията.

На този екран избираме 10 букви на случаен принцип които да помогнат за напълно произволната генерация на Seed-a.
След избора въвеждаме име на сметката

И продължаваме на пред.

Тук идва важният момент който вече споменах а именно как да запазите своя Seed.

Trinity Wallet ви предлага 3 възможности.

Write your seed down – показва вашият Seed в суров вид който вие можете собственоръчно да запишете на лист за да сте сигурни че каквото и да се случи с компютъра ви, той няма да бъде изгубен.

Print Paper Copy – при избор на тази възможност ще бъде генерирана страница съдържаща вашия Seed както и QR код в който той е кодиран. Може да принтирате и запазите вашия Seed по този начин.

Export SeedValut – при избор на тази опция ще бъде създаден криптиран файл, който съдържа вашият Seed  и е защитен с парола за която ще бъдете попитан по време създаването. Внимание подберете добре паролата тъй като тя може да се окаже слабото място за разкриване на Seed-a ако някой получи достъп до вашия криптиран файл.
Изберете парола с дължина минимум 11 символа и да съдържаща числа букви(на латиница) както и специални знаци.

След като сте избрали сигурна парола натиснете бутона Export

След натискането му ще бъде създаден .kdbx файл който трябва да запазите на сигурно място, препоръчвам това да бъде флаш памет, която няма да използвате за друго освен съхранението на този Seed. Освен това е важно да запомните или да съхраните по предпочитан от вас начин паролата, тъй като забравянето и води до безвъзвратна загуба на вашите пари. ВНИМАВАЙТЕ!!!

След като сте сигурни че сте запазили вашият Seed по всички възможни начини може да продължите напред, спокойно не остана много.  🙂

На този екран може да въведете Seed-a си ръчно или да използвате вече генерирания .kdbx файл. Просто drag and drop вашият файл до прозореца на портфейла, напишете вашата парола и натиснете Import SeedVault

С помощта на паролата Trinity Wallet ще декриптира вашия Seed и ще го въведе автоматично в полето SEED

Натиснете Continue, това ще ви отведе до прозорец, който очаква въвеждането на нова парола, това не е паролата от вашия криптиран файл а парола която вашият портфейл ще иска да въвеждате при всяко негово стартиране, важно е тази парола да бъде сигурна както и предишната. Но дори и да я изгубите ще можете да възстановите Seed-a използвайки криптирания файл.
След като напишете паролата сте напълно готови и може да продължите към използването IOTA Trinity Wallet.

Остана само да спомена,че по време на инсталацията беше създаде икона на вашия главен екран с помощта на която можете да стартирате вашия портфейл

.

Моето лично мнение е че IOTA Trinity Wallet е един най-красивите портфейли в крипто света. Надявам се използването му да ви достави удоволствие.

Успех IOTA маниаци! 🙂

По статията работи: Христо Лалев

Leave a Reply

Your email address will not be published.